SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

bialko do czego jest

  • Co jeść przed treningiem?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wysiłek, jaki podejmujemy, niezależnie od tego, czy to jest trening siłowy, bieganie, jazda na rowerze czy jakikolwiek inny, pozbawia nas energii. Idąc na trening bez dobrze przygotowanego organizmu pod kątem odżywiania, ćwiczenia mogą być wykonywane na pół gwizdka. Jest to powiązane z brakiem energii, niezbędnej do efektywnej pracy mięśni, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10687 Data: 2017-07-03 09:44:46
  • Jak dbać o stawy?

    Artykuł
    Zdrowie

    Nasz organizm to bardzo skomplikowana jednostka zbudowana z wielu narządów i układów. Większość osób dbających o zdrowie i urodę czy trenujących, główną uwagę skupia na funkcjonowaniu i zdrowiu mięśni, skóry, włosów oraz tego, co składa się na estetyczny wygląd i gdy coś jest z organizmem nie tak, daje widoczne znaki. Stosując takie podejście [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10797 Data: 2017-08-01 09:15:22
  • Żywność, w którą można i warto zaopatrzyć się na zapas

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2517 Data: 2020-04-18 12:12:25
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 3 - Kreatyna

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 484 Data: 2023-03-15 12:33:15
  • Sarkopenia to powolna utrata masy mięśniowej, która u 10% osób zaczyna się nawet tuż po 50. roku życia. Jak wykazują badania, tego typu zjawisko może bezpośrednio przekładać się na długość życia. Dlatego też ważne jest, aby podjąć stosowne działania, które będą zapobiegać jej rozwojowi. 2. Przewlekłe stany zapalne Reakcje zapalne w naszym ciele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2086 Data: 2020-09-29 17:23:39
  • Żywienie odgrywa istotną rolę w życiu ludzi niezależnie od wieku, czy poziomu aktywności fizycznej. Niektóre grupy osób jednak mają nieco wyższe wymagania żywieniowe. Grupę taką stanowią między innymi młodzi adepci sportu – poza tym, że ich organizmy cały czas potrzebują substancji budulcowych do rozwoju, to muszą jeszcze „nadrabiać” pewne straty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4230 Data: 2021-12-27 13:36:54
  • Legalny "Snickers"

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11516 Data: 2018-02-13 17:32:43
  • Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze  syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9016 Data: 2020-02-20 07:27:19
  • Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu.  O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6748 Data: 2021-09-02 17:30:10
  • Na pewno nie raz spotkałeś się z opiniami osób trenujących na siłowni, że pomimo sporego wysiłku, jaki wkładają w swoje treningi, nie są w stanie zbudować upragnionych mięśni. Wielokrotnie również na łamach SFD pojawiały się wątki, w których to podobne osoby skarżyły się, że mają problemy z budowaniem masy mięśniowej, a ewentualny jej wzrost wiąże [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 887 Data: 2023-12-23 10:49:47
  • Wysoko proteinowy sernik na zimno

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 50g ciasteczek Protein cookie dough 600g serka wiejskiego 60g białka o smaku biała czekolada / biała czekolada z owocami 5 płaskich łyżeczek żelatyny 60g proteinowej galaretki o smaku biała czekolada malina 12g galaretki bez cukru 120g owoców - najlepiej mrożonych lub świeżych malin Jak wykonać: Ciasteczka blendujemy na drobno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25985 Data: 2018-03-19 07:50:35
  • Praliny z batatów

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy 180 g ugotowanego batata 110 g kremu Nutwhey almond cinnamon 60 g mąki kokosowej 50 g syropu klonowego 45 g WPC Protein Plus smak toffee with cofee 40 g kakao Jak zrobić Ugotowanego batata rozgniatamy widelcem i dodajemy kolejno wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2385 Data: 2018-03-10 10:16:59
  • Jeszcze kilka lat temu po suplementy sięgali głównie mężczyźni. Co więcej, były to najczęściej osoby związane z treningami siłowymi. Faktycznie, w pewien sposób o kulturystach można powiedzieć - prekursorzy. Często, w poszukiwaniu każdej dostępnej przewagi nad konkurencją, wielu z nich raportowało o pozytywach poszczególnych składników, długo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4747 Data: 2021-11-03 18:06:54
  • Parówki to dość kontrowersyjny produkt. Jedni lubią i jedzą regularnie, inni nie tknęliby ich nawet "kijem". Z pewnością owiane są złą sławą jako pokarm, który może zawierać w sobie dosłownie wszystko. Parówki to produkt mocno przetworzony, słabej jakości i choć bywają wersje, które mają w swoim składzie wysoki procent mięsa i rzekomo są lepsze od [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4795 Data: 2022-11-02 09:31:34
  • Kazeina to te frakcje białek mleka, które oddzielają się od serwatki, tworząc skrzep w procesie produkcji sera. Kazeina należy do białek o najwyższej wartości biologicznej, albowiem charakteryzuje się wzorcowym aminogramem, czyli taką kompozycją aminokwasów, która zapewnia optymalny przebieg procesu syntezy białek w naszym organizmie.  Jak bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 587 Data: 2023-11-27 13:58:35
  • Leksykon suplementacji: Leucyna

    Artykuł
    Suplementy

    Aktualizacja 25.05.2021 Tkanki miękkie w naszym organizmie zbudowane są z białek, białka zaś składają się z cegiełek zwanych aminokwasami. Wraz w naszym pożywieniem, jeśli tylko spożywamy białko, dostarczamy także aminokwasów.  Forma suplementu Suplementy na bazie l-leucyny zazwyczaj występują w formie monopreparatu w postaci proszku, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2775 Data: 2017-10-27 09:24:46
  • Co to jest próg leucynowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10253 Data: 2018-04-04 11:02:50
  • Kotlety szarpane z kurczaka

    Artykuł
    Fitkuchnia

    Czego potrzebujemy: 600 g piersi z kurczaka 50 g płatków owsianych ( 30 g zmielone, 20 g w całości) 50 g papryka czerwona 50 g cebuli 80 g pieczarek 2 jajka 50 g oleju kokosowego rafinowanego natka pietruszki ulubione przyprawy opcjonalnie inne warzywa - cukinia, marchewka, por Jak wykonać: Pierś z kurczaka siekamy drobno lub przy pomocy noża [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13049 Data: 2018-04-11 07:55:07
  • Czego potrzebujemy: 250 g mąki - ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej, ale spokojnie możecie użyć orkiszowej jasnej, lub pół na pół z pszenną pół łyżeczki soli 110 g ciepłej wody 20 g oleju 20 g świeżych drożdzy szczypta cukru 1 jajko coś do posypania - słonecznik, czarnuszka, sezam 800 g dobrej jakości wołowiny - zmielonej na burgery kmin rzymski [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6370 Data: 2018-06-05 09:06:45
  • Czy zdarzyło Ci się kiedyś zjeść całkiem przyzwoity posiłek i czuć się po nim tak, jakbyś nic nie zjadł? Co sprawia, że nie czujesz się najedzony? Brak uczucia sytości... czy przyczyną mogą być zaburzenia związane z leptyną? Co ciekawe, intuicyjnie zwykle wtedy sięgamy po potrawy tłuste i słodkie, gdyż czujemy, że dadzą nam poczucie komfortu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17313 Data: 2018-07-21 07:54:38